ככלל, במצב בו לאדם נשלל רישיונו והוא היה מעורב בתאונת דרכים חברת הביטוח לא תכסה נזקיו בגין תאונת דרכים, אבל מה קורה במצב בו נהג עשה תאונת דרכים בעת שנהג ברכבו ללא רישיון נהיגה מבלי שידע על כך? האם אותו נהג עדיין זכאי לפיצויים על ידי חברת הביטוח? בואו נגלה
מהם סוגי עבירות נהיגה ללא רישיון נהיגה?
- נהיגה ללא רישיון בכלל – עבירה זו מתייחסת לנהג שלא קיבל רישיון מעולם, דבר שהופך אותו למסוכן במיוחד מבחינת הציבור.
- נהיגה בזמן שלילת רישיון או בניגוד לתנאיו – עבירה זו מתייחסת לנהג שנתפס נוהג בזמן שלילת רשיונו או כשהוא נוהג בניגוד לתנאי הרישיון הקבועים בפקודת התעבורה. בירה זו נחשבת לחמורה ביותר.
- נהיגה ללא רישיון שמתאים לסוג כלי הרכב – עבירה זו מתייחסת לנהג שיש לו רישיון לרכב מסוג מסוים, אולם הוא נהג ברכב שלגביו אין לו רישיון מתאים.
- נהיגה ללא רישיון בתוקף – עבירה זו מתייחסת לנהג שיש לו עקרונית רישיון נהיגה לכלי הרכב שבו הוא נוהג, אולם רישיונו לא בתוקף בשל סיבות שונות.
מה החוק קובע באשר לנפגעי תאונות דרכים ללא רישיון נהיגה בתוקף?
ככלל, כשמבקשים לקבל פיצוי בגין תאונת דרכים יש לדעת כי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים קובע שבמקרים בהם נהגים שנפגעו בתאונות דרכים נהגו ללא רישיון נהיגה – לא יהיו זכאים לפיצוי מחברת הביטוח, עם זאת לא בכל המקרים, בהם נהגים נוהגים ללא רישיון תקף תאבד זכאותם לקבלת פיצוי כספי בעקבות תאונת דרכים.
החוק מתייחס לשלילת פיצויים רק במקרה בו הנהג שהיה מעורב בתאונת דרכים נהג ללא רישיונו מאחר שרישיונו נשלל מפאת אי כשירות לנהוג, מנגד, במידה והרישיון לא תקף מסיבות פרוצדורליות שלא נוגעות לכישורי הנהג, אין מקום לשלילת זכותו לפיצויים במקרה של תאונה.
כיצד מתייחסת הפסיקה לתאונת דרכים ללא רישיון נהיגה בתוקף?
בגדול, בתי המשפט בישראל מנסים בכל מקרה למנוע שוני בפרשנות החוק ושואפים עד כמה שניתן למנוע שוני בפרשנות גם בהקשר לנזקי גוף ונזקי רכוש לרכבים המעורבים בתאונת דרכים ללא רישיון נהיגה בתוקף.
לכן, הדין יהיה זהה כשמדובר על נזקי רכוש, אף שחוק חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים מתייחס מפורשות לנזקי גוף בלבד. משום כך, גם בתנאי הביטוח לרכבים, רשום שהפוליסה תקפה רק עבור נהג שיש לו רישיון נהיגה תקף.
איך מערכת המשפט מתייחסת לשלילת רישיון שהנהג לא היה מודע לה?
במקרה בו נהג נשפט שלא בנוכחותו והרישיון שלו נשלל או מכתב ממשרד הרישוי המודיע על פסילת רישיון נשלח לנהג, אולם הוא לא קיבל את המכתב לידיו .
במקרים אלה, בתי המשפט טוענים לצורך במודעות מצד הנהג לכך שרישיונו לא בתוקף, ככל שנהג בתום לב – אותו מקרה לא יחשב כיידוע בפועל של הנהג כפי שהפסיקה מחייבת.
כלומר, גם אם בעת תאונת דרכים הנהג החזיק ברישיון לא תקף ללא ידיעתו, יש להכיר בו כנהג בעל רישיון תקף במועד התאונה והכיסוי הביטוחי יחול לגביו כל עוד לא עלה בידיה של חברת הביטוח להוכיח שהנהג היה מודע לפסילת רישיונו.
בנוסף לכך, מערכת המשפט לא מתייחסת למשלוח מכתבים שחזרו ממשרד הרישוי בתור תחליף לידיעה מצד הנהג.
חרף האמור, יש לציין שהפסיקה מחריגה מקרים בהם למרות שההודעה על שלילת הרישיון לא נמסרה לידי הנהג, עדיין דינו יהיה כשל מי שהיה מודע לפסילת הרישיון.
דוגמא לכך, ניתן לראות במצב בו נהג מנע ביודעין מאיסוף ההודעות שמשרד הרישוי שלח אליו בנושא, ובפרט אם היה מודע לאפשרות שרישיונו ישלל ובשל כך נמנע מקבלת ההודעות, במקרה שכזה אותו נהג ייחשב כמי שמודע היה בפועל לשלילת הרישיון.
כך או כך, הנסיבות שהוביל לאי קבלתה של הודעת משרד הרישוי ותום הלב של הנהג, נבחנים בכל מקרה לגופו.
בסיכומו של דבר, במקרים רבים, נהג שמעורב בתאונת דרכים ללא רישיון נהיגה בתוקף, חברת הביטוח נוהגת לדחות על הסף את תביעתו, בתי המשפט לא מקלים ראש במקרים אלה ובדרך כלל הדחייה נעשית אוטומטית.
כמובן שכל מקרה ייבחן לגופו ויש לנסות למצות זכויותיך, עם זאת, ככל שנהגת ללא רישיון תקף, מומלץ להתייעץ עם עורך דין שישקף עבורך סיכוייך.