נהיגה בשכרות
נהיגה בשכרות
פנייה לייעוץ אישי



    פרטי יצירת קשר:

    יגיע כפיים 2, בית פיילוט

    ת”א, מיקוד: 6777886

    טלפון: 077-8041969

    info@lowforums.co.il

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מידע חשוב נוסף

    ההשלכות של נהיגה בהשפעת מריחואנה – מדריך משפטי

    נהיגה בשכרות, הכוללת את הנהיגה תחת השפעת סמים היא אחת מעבירות התעבורה החמורות ביותר. מחקרים הוכיחו כי נהיגה תחת השפעת סמים – ובתוכם סם המריחואנה, משבשת את שיקול הדעת של הנהג, גורמת לאיטיות בתגובות הנהג, לעיוות התפיסה המרחבית שלו ולהתנהגות פזיזה.

    אם כן, נהיגה תחת השפעת סמים היא מסוכנת ביותר. לכן רשויות האכיפה והתביעה מגיבות ביד קשה כנגד נהגים הנוהגים תחת השפעה, והענישה המינימלית בגין עבירה זו מחמירה ביותר ועומדת על שנתיים של פסילת רישיון הנהיגה.

    תוכן עניינים

    מהי נהיגה בהשפעת סמים?

    על פי פקודת התעבורה, אדם נחשב כ"נוהג בשכרות", בין היתר, אם בעת נהיגתו הוא מצוי תחת השפעה של סם מסוכן. רשימת הסמים המסוכנים מצויה בפקודת הסמים, המונה קוקאין, הרואין, MDMA, LSD, חשיש ומריחואנה, ועוד רבים.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      פקודת התעבורה אינה מבחינה בין סמים קלים לסמים קשים, ולפיכך – האיסור לנהוג תחת השפעה של סם מסוכן כוללת את כל סוגי הסמים, ובתוכם מריחואנה.

      מעבר לכך, בניגוד לאיסור לנהוג תחת השפעת אלכוהול – שבמסגרתו יש כמות מינימום אותה מותר לצרוך טרם נהיגה, בנהיגה תחת השפעת סם היא אינה קיימת. הווה אומר, שאין כמות סם המותרת לצריכה לפני שאדם עולה על ההגה. לפיכך, כל כמות, אפילו מזערית, שנמצאה בגופו של אדם בעת הוא נוהג – תוביל להגשת כתב אישום בעבירת הנהיגה תחת השפעה ולעונשים הצפויים בעקבותיה.

      כמו כן, חשוב לציין כי מחקרים הוכיחו שישנם סמים – ובהם המריחואנה – שיכולים להישאר בגופו של האדם גם שלושה שבועות מרגע הצריכה הראשונית. לפיכך, ייתכן שאדם שצרך מריחואנה, למשל, כשבועיים לפני שנהג, ובבדיקת שכרות יתגלה כי בגופו ישנם עדיין שרידי סם.

      האם מותר לצרוך מריחואנה לפני נהיגה?

      עולה השאלה, האם ישנם סמים הנחשבים "קלים", כמו קנאביס ומריחואנה, ואנשים שיש להם רישיון רפואי לצריכתם, יכולים לצרוך אותם טרם נהיגה. התשובה לשאלה זו אולי תפתיע רבים, אך גם אנשים בעלי רישיון רפואי לצריכת קנאביס או מריחואנה – אינם חסינים מהגשת כתב אישום בעבירת הנהיגה תחת השפעה, באם יתפסו נוהגים תחת השפעת הסם.

      הסיבה היא, כאמור, שפקודת התעבורה אינה מבחינה בין סם לסם, ולכן, כיום, כל סם אסור לצריכה לפני נהיגה ובכל כמות שהיא. מעבר לכך, גם צריכה של מריחואנה ימים רבים לפני הנהיגה, עלולה להוביל בבדיקת סמים לתוצאה חיובית ולמציאת שרידי סם בגופו של הנהג.

      לפיכך, ההנחיה כיום כי לא ניתן לצרוך מריחואנה או קנאביס רפואי טרם הנהיגה. מצב זה שם את צרכני המריחואנה הרפואית במקום בעייתי, שכן עליהם לבחור בין צריכה של הסם בכדי להרגיש טוב יותר, לבין שימוש בזכותם לחופש התנועה ולנהיגה ברכבם.

      ההשלכות של נהיגה בהשפעת סם טרם הגשת כתב אישום

      אדם שנתפס בבדיקת שכרות נוהג תחת השפעת סמים, עלול לאבד את רישיונו מיד לאחר ביצוע העבירה, בהליך שנקרא "פסילה מנהלית", שנערך על ידי קצין משטרה. במסגרת ההליך, קצין המשטרה עורך לנהג שימוע, בתוך שלושה ימים מיום שנתפס.

      במהלך השימוע, הקצין בוחן את נסיבות העבירה וחומרתה, וכן את נסיבותיו האישיות של הנהג וסיכויי הגשת כתב האישום בתום החקירה המשטרתית. לאחר שכלול כל הנתונים, קצין המשטרה רשאי לפסול את רישיונו של הנהג למשך 30 ימים.

      במקרים חמורים במיוחד, למשל כאשר הנהיגה תחת השפעת הסם הובילה לתאונת דרכים בה היו נפגעים, הפסילה המנהלית יכולה להגיע ל-60 ול-90 ימים. יתרה מכך, במקרים אלו, למשל: תאונת הדרכים גרמה למוות של אדם, או שמדובר בנהג סורר שבעברו כבר עבירות תעבורה חמורות, ניתן לפסול את רישיונו של הנהג לאורך כל תקופת המשפט, בהליך של שלילת הרישיון עד תום ההליכים, המתבצע בבית המשפט.

      האם ניתן להטיל מאסר בפועל בגין עבירת הנהיגה תחת השפעה?

      בסיום ההליך הפלילי, הענישה שיכולה להיות מוטלת בגין העבירה הינה חמורה. בתור התחלה, ישנה שלילת מינימום של רישיון הנהיגה למשך שנתיים, לצד ענישה נוספת – הכוללת קנס כספי משמעותי, מאסר על תנאי, פסילה על תנאי ועוד.

      כמו כן, נהג שכבר הורשע בעבירת תעבורה חמורה בשנה שלפני ההרשעה הנוכחית, יאבד את רישיון הנהיגה שלו לתקופת מינימום של  ארבע שנים.

      מעבר לשלילת המינימום, באילו מקרים יוטל מאסר בפועל?

      1. במקרים שהנהיגה תחת השפעת הסם גרמה לתאונת דרכים חמורה בה היו נפגעים, וקל וחומר בתאונת דרכים קטלנית בה נהרג אדם – ישנו סיכוי גבוה שיוטל מאסר בפועל.
      2. גם במקרים בהם לא התרחשה תאונת דרכים חמורה, אך מדובר בהרשעה שניה ומעלה של הנהג, ייתכן ויוטל מאסר בפועל. אלו נהגים שכבר הורשעו ונענשו בעבירת הנהיגה תחת השפעה, אך המשיכו לזלזל בחוקי התעבורה ונהגו בשנית תחת השפעה, ולפיכך יש צורך להטיל עליהם ענישה משמעותית אף יותר.

      סיום

      עבירת הנהיגה בהשפעת סם הינה רחבה ביותר וכוללת בתוכה את כל סוגי הסמים ובכל כמות שנצרכה טרם הנהיגה. כיום, אין היתר לנהוג תחת השפעה של מריחואנה רפואית, ונהג שנתפס נוהג תחת השפעתה – חשוף להגשת כתב אישום בעבירה ולעונשים הצפויים בעקבותיה.

      עונש המינימום בגין עבירה זו, הוא שנתיים של שלילת רישיון הנהיגה. כאשר נסיבות העבירה מחמירות, למשל כאשר מדובר בעבירה שניה של הנהג או שנגרמה תאונת דרכים חמורה – ענישת המינימום אף מוכפלת, והנהג צפוי לעונש מאסר בפועל.

      *אין בתוכן של פורטל Lowforums משום חוות דעת משפטית או תחליף לייעוץ משפטי; המסתמך על התוכן עושה זאת באחריותו האישית.

      * יש לכם הצעות לעדכון/תיקון התוכן? אנא כתבו לנו כאן

      לייעוץ והכוונה חייג: 077-8041969
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף
        הצעה לשינוי/תיקון תוכן באתר

        מצאתם טעות, שגיאה, אי דיוקים בתוכן?

        חסר לכם מידע נוסף שנכון לדעתכם להוסיף?

          קבלו מראש את תודתנו והערכתנו הכנה!