השימוש בקורקינט חשמלי בשנים האחרונות הופך לנפוץ יותר ויותר – בשל הזמינות שלו, המחיר שלו, הקלות בשימוש והצורך בהימנעות מפקקים ומשלל סיבות נוספות.
בשל העלייה של השימוש בקורקינט החשמלי, הפכה לרווחת גם התופעה של רכיבה עליו לפאב השכונתי או למרכזי בילוי שונים בהם ניתן לשתות אלכוהול.
אחת מהעבירות החמורות ביותר הקיימות בפקודת התעבורה היא נהיגה בשכרות.
אותם אנשים הנוסעים לפאב עלולים לחשוב לתומם כי אין כל פסול בשתיית אלכוהול ועלייה על כידון הקורקינט. אולם מדובר במחשבה שגויה. המחוקק אוסר נהיגה בשכרות על קורקינט חשמלי, כשם שהוא אוסר על נהיגה בשכרות בכלי רכב רגיל.
במידה ונהג קורקינט חשמלי נתפס נוהג בשכרות, הוא עלול לסבול מסנקציות שונות ורבות.
דין קורקינט כדין רכב חשמלי לעניין נהיגה בשכרות
אנשים רבים חושבים כי כאשר הם רוכבים על קורקינט חשמלי הם פטורים מציות לדיני התעבורה, אולם מדובר בתפיסה שגויה. אמנם בכל הנוגע למעורבות בתאונות דרכים קורקינט חשמלי לא נחשב לכלי רכב מנועי לפי קביעתו של בית המשפט העליון, אך הדין שונה באשר לציות לפקודת התעבורה.
בכדי לנהוג על קורקינט חשמלי יש להחזיק ברישיון נהיגה לרכב, אופנוע או ברישיון קורקינט ייעודי (A3 אותו ניתן לקבל לאחר בחינת תיאוריה) ולהיות בני 16 לפחות.
הרוכבים על קורקינט חשמלי עשויים לקבל קנסות בגין אי ציות לתמרורים שונים, שימוש במכשיר סלולרי בזמן רכיבה, נסיעה בתמרור אדום ושלל העבירות האסורות על פי המחוקק.
בנוסף, מכיוון שפקודת התעבורה קובעת כי אסור לנהוג בשכרות, לכן גם על רוכבי הקורקינט חל איסור דומה בדבר נהיגה בשכרות.
אז כמה מותר לשתות ולנהוג בקורקינט?
נחלק את השאלה הזאת לשתי קבוצות בהתאם לחלוקת המחוקק – אוכלוסייה מיוחדת, ומי שאינו נמנה על האוכלוסייה המיוחדת (כלומר כל שאר הנהגים).
אוכלוסייה מיוחדת: על אוכלוסייה זו נמנים נהגים חדשים שלהם רישיון נהיגה פחות משנתיים ללא קשר לגילם, נהגים צעירים (עד גיל 24), ונהגים מקצועיים דוגמת נהגי אוטובוס ורכבים כבדים.
על פי המחוקק אסור שיימצא בדמם של נהגים אלו 10 מיליגרם אלכוהול ביחס ל-100 מיליגרם דם כאשר מדובר בבדיקת דם. כאשר מדובר בבדיקת ינשוף, אסור שיימצא בגופם של נהגים אלו ריכוז אלכוהול הגבוה מ-50 מיקרוגרם ביחס לליטר אוויר נשף.
יצוין כי אכיפת המשטרה נעשית מ-100 מיקרוגרם ביחס לליטר אוויר נשוף.
יש לדעת כי מדובר בכמות מזערית ביותר, ולכן דה פקטו, נהג מאוכלוסייה מיוחדת שישתה אפילו מעט שבמעט ככל הנראה ייכשל בבדיקה.
נהגים רגילים: על אוכלוסייה זו נמנים כאמור נהגים אשר אינם נחשבים כאוכלוסייה מיוחדת.
על פי המחוקק אסור שיימצא בדמם של נהגים אלו 50 מיליגרם אלכוהול ביחס ל-100 מיליגרם דם כאשר מדובר בבדיקת דם. כאשר מדובר בבדיקת ינשוף, אסור שיימצא בגופם של נהגים אלו ריכוז אלכוהול הגבוה מ-240 מיקרוגרם ביחס לליטר אוויר נשף.
אולם יש לדעת כי אכיפה בפועל נעשית מ-290 מיקרוגרם לליטר אוויר נשוף.
מה הענישה על נהיגה בשכרות בקורקינט חשמלי?
עקב החומרה של נהיגה בשכרות, המחוקק מתייחס בחומרה רבה לכך, והטיל סנקציות משמעותיות רבות החלות גם על רוכבי הקורקינט החשמלי, להלן כמה מהן:
- ככל שמדובר ברוכב בעל רישיון, רישיונו עלול להיפסל עוד לפני שיוגש נגדו כתב אישום.
- החרמת הקורקינט למשך 30 יום.
- פסילת רישיון הנהיגה לשנתיים לפחות, וארבע שנים לפחות אם מדובר בנהג שהורשע בעבר בעבירה דומה (במידה ומדובר באדם שיש לו רישיון נהיגה).
- קנסות כספיים.
- מאסר על תנאי.
- מאסר בפועל (בעיקר במקרים בהם ישנה פגיעה באדם אחר).
- צבירת נקודות.
- ככל שמדובר באדם שאין לו רישיון נהיגה, הוא עלול לקבל עונש בדמות דחיית האפשרות להוציא רישיון נהיגה לפחות לשנה.
מבצעי אכיפה מיוחדים בידי המשטרה
אם בעבר התמקדה המשטרה באכיפת נהיגה בשכרות כלפי בעלי רכבים רגילים, כיום פועלת המשטרה במבצעי אכיפה מיוחדים וממוקדים תואמים גם לרוכבי קורקינט חשמלי.
לאור העובדה כי הקורקינט החשמלי הפך לאמצעי תחבורה נוח וזמין, השימוש בו הולך וגובר, ובשל כך גובר גם הסיכון הן כלפי אוכלוסיית הרוכבים והן כלפי אוכלוסיית הולכי הרגל הסובבים אותם.
את מבצעי האכיפה שלה ממקדת המשטרה באזורי בילוי בהם שתיית אלכוהול היא תופעה רווחת, ויש כבר מקרים בהם נהגים כאלו נתפסו, הורשעו ונענשו.